17 Μάιος 2022 5:16 PM
Το 2030 η Χίος δεν θα θάβει απορρίμματα στον ΧΥΤΑ

Άμεσα ο σχεδιασμός για την ανάκτηση ενέργειας από τα βιοαπόβλητα στη Νότια Χίο με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Στην σημαντικότητα των δράσεων της ΔΙΑΝΟΧ ως ηγέτιδα δύναμη στην ανακύκλωση στο Βόρειο Αιγαίο, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, που το πρωί της Τρίτης βρέθηκε στο νησί, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στην περιοχή της Βέσσας.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στις απογοητευτικές επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Χίος κάνει πολλά βήματα μπροστά τόσο μέσα από τα εγκαίνια του ΚΔΑΥ στη ΒΙ.ΑΛ. όσο και μέσα από την δημιουργία μονάδας Μ.Ε.Α. στη Βέσσα η οποία θα κοστίσει περί τα 4 εκ. ευρώ.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υπογραμμίζοντας ότι μόλις θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ στη νότια Χίο, θα πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ώστε να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο, αυτό δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από τα βιοαπόβλητα, μέσα από κοινά αποδεκτό τρόπο που θα αποφασιστεί με την Ε.Ε..

Έτσι είπε, ο κ. Γραφάκος, η Χίος του 2030 θα καταφέρει να μη θάβει κανένα απόβλητο στον ΧΥΤΑ και συνεπώς να καταφέρει να καταστεί ένα από τα νησιά πρότυπο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Από το κάδρο των δηλώσεών του, δεν έφυγαν ούτε τα Ψαρά και Οινούσσες, επισημαίνοντας ότι οι 2 ακριτικοί δήμοι ήδη συμβάλλουν τα μέγιστα το κομμάτι της ανακύκλωσης ενώ θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεισφοράς τους στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, εστίασε στη σημαντικότητα των κινήσεων της ΔΙΑΝΟΧ, λέγοντας ότι αυτές συμβάλλουν ώστε η νέα γενιά Χιωτών να παραλάβει ένα καλύτερο νησί σε σχέση με το παρελθόν που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ελαχιστοποιεί την σπατάλη περιβαλλοντικών πόρων προς όφελος του πλανήτη αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Να σημειωθεί πάντως ότι ως προς τον περιφερειακό σχεδιασμό, τόσο η γειτονική Λέσβος όσο και η Σάμος, είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με τη Χίο, αφού ενώ στο νησί μας η ΔΙΑΝΟΧ κόβει κορδέλες, τα συγκεκριμένα νησιά ακόμα συζητούν για το εάν πρέπει να προχωρήσουν ή όχι στην κατασκευή αντίστοιχων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.